Virgil Pîrvulescu: Decât giratorii şi semaforizare ineficientă de milioane de euro, mai bine un spital paliativ!
Viceprimarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Virgil Pîrvulescu, a ieşit cu un comunicat în care explică modul în care s-ar fi putut cheltui mai eficient banii în folosul vâlcenilor. Acesta a explicat faptul că dacă ar fi fost ales primar în campania anterioară ar fi gestionat mai bine banii proveniţi din taxe şi impozite, iar unul dintre proiectele sale ar fi fost acela de a construi un spital paliativ.
„Unul dintre proiectele pe care le-aş fi pus în practică din funcţia de Primar al Municipiului Râmnicu Vâlcea ar fi fost acela de 𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢 𝐮𝐧 𝐒𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥 𝐏𝐚𝐥𝐢𝐚𝐭𝐢𝐯! Un astfel de spital se putea construi foarte uşor, cu mult mai puţini bani decât s-au cheltuit pe un sistem de semaforizare care mai mult încurcă, pe sensuri giratorii de un milion euro şi poduri făcute în interes imobiliar, mai ales că 𝐚𝐮 𝐞𝐱𝐢𝐬𝐭𝐚𝐭 𝐚𝐱𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐍𝐑𝐑 prin care se puteau atrage fonduri în acest sens. Bineînţeles, un astfel de spital încă se mai poate construi, trebuie doar 𝐬𝐚̆ 𝐞𝐱𝐢𝐬𝐭𝐞 𝐯𝐨𝐢𝐧𝐭̧𝐚̆ 𝐬̧𝐢 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞, iar 𝐞𝐮 𝐥𝐞 𝐚𝐦 𝐩𝐞 𝐚𝐦𝐚̂𝐧𝐝𝐨𝐮𝐚̆!
Ce este un Spital Paliativ?
În cadrul unui spital paliativ, se tratează o varietate completă de probleme pentru pacienți și familiile acestora. Scopul principal al unui astfel de spital este acela de 𝐚 𝐚𝐦𝐞𝐥𝐢𝐨𝐫𝐚 𝐝𝐮𝐫𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐚𝐥𝐭𝐞 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐞 𝐚𝐥𝐞 𝐛𝐨𝐥𝐢𝐢, precum și de a reduce efectele secundare ale tratamentelor. Aici, se furnizează asistență medicală și psihosocială atât pacienților, cât și familiilor acestora. Pentru a ameliora durerea, sunt utilizate diverse tehnici psihologice, precum terapia cognitiv-comportamentală. Chiar dacă aceste metode sunt evident mai benefice în tratarea durerilor cronice non-maligne decât în cazul pacienților cu cancer, nu ar trebui să neglijăm tehnicile simple de relaxare. Reducerea stresului poate face minuni asupra corpului nostru.
În multe cazuri, pacienții cu boli cronice progresive necesită îngrijire specializată, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihologic și spiritual. Furnizarea de îngrijire la domiciliu poate deveni foarte dificilă pentru cei apropiați bolnavului şi din acest motiv este nevoie de soluţii alternative. În astfel de situații, 𝐮𝐧 𝐬𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥 𝐩𝐚𝐥𝐢𝐚𝐭𝐢𝐯 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 poate reprezenta soluția optimă și să faciliteze comunicarea între membrii familiei și persoana afectată.
În concret, 𝐢̂𝐧𝐠𝐫𝐢𝐣𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐚𝐥𝐢𝐚𝐭𝐢𝐯𝐚̆ 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐢 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧 pentru a tolera tratamentele asociate stării dumneavoastră și pentru a vă extinde durata vieții. Aceasta contribuie la 𝐢̂𝐦𝐛𝐮𝐧𝐚̆𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞 și a bunăstării generale. De asemenea, serviciile de îngrijire paliativă pot aduce 𝐚𝐥𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐧 𝐯𝐚̂𝐫𝐬𝐭𝐚̆ care se confruntă cu disconfort și dizabilități pe parcursul vieții. În cadrul unui spital paliativ, o echipă interdisciplinară formată din medici și asistenți medicali lucrează în colaborare pentru a evalua și gestiona aspectele fizice, stresul psihologic și cele spirituale asociate cu afecțiunile grave.
Cine poate beneficia de îngrijiri paliative
Îngrijirea paliativă 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐭𝐨𝐭̦𝐢 𝐩𝐚𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐢, fără a se ține cont de vârstă, prognoză, stadiul bolii sau tipul de tratament urmat. Ideal ar fi să fie furnizată într-un stadiu incipient și pe întreaga durată a bolii, în paralel cu terapiile curative pe termen lung sau pe viață. Cu alte cuvinte, pacienții nu sunt obligați să facă o alegere între tratamentul specific bolii lor și îngrijirea paliativă, deoarece pot beneficia de ambele simultan.
Aşadar, stimaţi vâlceni, cum credeţi că era mai bine să se folosească banii pe care îi plătiţi an de an prin taxe şi impozite: să se dea 𝟏𝟎 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐩𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐄𝐓𝐀 𝐬̦𝐢 𝐬𝐞𝐦𝐚𝐟𝐨𝐫𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐢𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭𝐚̆ sau să se fi investit pentru 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐬𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥 𝐩𝐚𝐥𝐢𝐚𝐭𝐢𝐯? Care proiect este mai folositor cetăţenilor?
Din punctul meu de vedere, răspunsul este evident, iar în perioada următoare voi mai veni cu astfel de exemple concrete despre modul în care se puteau folosi banii de către Primărie şi Consiliul Local.”